Πρώτη Φουτουριστική Πόλη

Πρώτη Φουτουριστική Πόλη

Σαουδική Αραβία: Σχεδιάζουν την πρώτη φουτουριστική πόλη μέσα στην έρημο – Θα έχει δικό της μικροκλίμα, ιπτάμενα ταξί και ρομπότ

Μια πόλη βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας σχεδιάζουν αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία. Το σχέδιο είναι τόσο μεγαλεπήβολο που πολλοί οικονομολόγοι, αρχιτέκτονες και αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Neom: Ιπτάμενα ταξί, μικροκλίμα και οικιακοί βοηθοί-ρομπότ

Η πόλη Neom, θα δημιουργηθεί στον κόλπο της Άκαμπα, όπως ανακοίνωσε ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μιλώντας για ένα από τα πιο φιλόδοξα αστικά έργα της σύγχρονης εποχής. Με τους ουρανοξύστες που έχουν πλάτος μόλις 200 μέτρων θα δημιουργήσει την πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο.

Θα πρόκειται για μία πόλη με κρεμαστούς κήπους, όπου οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε ό, τι χρειάζονται περπατώντας πέντε λεπτά, όπου οι αστικές μετακινήσεις θα γίνονται με σιδηρόδρομο που θα χρειάζεται μόλις20 λεπτά για να φτάσει από την μία στην άλλη άκρη της πόλης και στις παρυφές θα υπάρχουν υπαίθριες εγκαταστάσεις για σκι στην έρημο!

Σύμφωνα με τους Σαουδάραβες, η τεχνητή νοημοσύνη όπως ρομπότ σαν βοηθοί και ιπτάμενα ταξί θα κυριαρχεί στην νέα πόλη αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των τεράστιων ουρανοξυστών, που στα σχέδια έχουν ύψος 500 μέτρων και πλάτος 200 μέτρων. Στην πόλη αυτή δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα και ελπίζεται ότι θα εξασφαλιστεί απόλυτη βιωσιμότητα και ένα εύκρατο μικροκλίμα, παρότι θα βρίσκεται στην έρημο.

Θα έχει τους δικούς της νόμους

Η πόλη Neom θα λειτουργεί με βάση τον δικό της ιδρυτικό νόμο, που ακόμα συντάσσεται και αντανακλά τις απόψεις του πρίγκιπα Μοχάμεντ για την σύγχρονη ζωή και την απεξάρτηση του βασιλείου από την οικονομία του πετρελαίου. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας θεωρεί ότι το μοντέλο αυτό θα αντικαταστήσει τις πόλεις με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, όπου έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής.

Η «πρώτη φάση» υλοποίησης του σχεδίου υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 265 δισεκατομμύρια λίρες, που θα εξασφαλιστούν από κρατικές επιχορηγήσεις και ιδιωτικά κεφάλαια,

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει πει ότι θέλει η Σαουδική Αραβία να γίνει γνωστή για την δική της εκδοχή των πυραμίδων, αλλά πολλοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί τελικά να υλοποιηθεί η πόλη Neom.

Πηγή : ilialive.gr

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )