Σύγκρουση Αμερικής-Ασίας – Σε 300 εκατ. χρόνια

Σύγκρουση Αμερικής-Ασίας – Σε 300 εκατ. χρόνια

Η συρρίκνωση του Ειρηνικού Ωκεανού έχει αρχίσει από την εποχή των δεινοσαύρων

Ο πλανήτης μας ίσως αποκτήσει μια νέα υπερήπειρο μέσα στα επόμενα 200 με 300 εκατομμύρια χρόνια. Aφού ο Ειρηνικός Ωκεανός θα έχει συρρικνωθεί σε σημείο εξαφάνισής του.

Οι ερευνητές στα πανεπιστήμια Κέρτιν της Αυστραλίας και Πεκίνου. Όπως και Κίνας χρησιμοποίησαν υπερ-υπολογιστή για να μοντελοποιήσουν την εξέλιξη των τεκτονικών πλακών της Γης. Επίσης και τον σχηματισμό της μελλοντικής υπερ-ηπείρου. Δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση National Science Review.

Τα τελευταία δύο δισεκατομμύρια χρόνια, οι ήπειροι της Γης συγκρούονται μεταξύ τους. Σχηματίζοντας μια υπερήπειρο κάθε 600 εκατομμύρια χρόνια, σε μια διαδικασία γνωστή ως ο κύκλος των υπερηπείρων. Αυτό σημαίνει πως οι υπάρχουσες ήπειροι αναμένεται να ενωθούν ξανά σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Καθώς εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Τσουάν Χουάνγκ, της Σχολής Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών του Κέρτιν.

Ο σχηματισμός των υπερηπείρων συντελείται με ευρέως διαφορετικούς τρόπους, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Η προσομοίωση της επιστημονικής ομάδας κατέδειξε ότι. Λόγω του ότι η Γη ψύχεται εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια από τον σχηματισμό της. Το πάχος και η αντοχή των τεκτονικών πλακών στους ωκεανούς της έχουν μειωθεί στο πέρασμα των χιλιετιών.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τα εξης. Όταν οι τεκτονικές πλάκες συρρικνώνονται σε πάχος και αντοχή. Ο σχηματισμός μιας νέας υπερηπείρου είναι πιθανότερο να συντελεστεί με το “κλείσιμο” ενός μεγάλου ωκεανού που περιβάλλει κολοσσιαίες χερσαίες μάζες.

Μειούμενος κάθε χρόνο και λίγα εκατοστά.

Ο Ειρηνικός άρχισε να συρρικνώνεται από την εποχή των δεινοσαύρων. Ετσι βάσει της νέας προσομοίωσης, το σημερινό εύρος των 10.000 χλμ του Ειρηνικού Ωκεανού. Προκύπτει οτι θα κλείσει σε λιγότερο από 300 εκατομμύρια χρόνια.

Η νέα υπερήπειρος που θα προκύψει έχει ονομαστεί ήδη Αμασία (Amasia). Eπιπλέον κάποιοι θεωρούν, σε αντίθεση με τον Ατλανικό και τον Ινδικό. O Ειρηνικός θα είναι αυτός που θα εξαφανιστεί, όταν η Αμερική συγκρουστεί με την Ασία. Κατά συνέπεια η Αυστραλία αναμένεται να παίξει ρόλο στη σπουδαία αυτή γεωγραφική εξέλιξη. Συγκρουόμενη πρώτα με την Ασία και συνδέοντας έπειτα την Αμερική και την Ασία. Όταν πια ο Ειρηνικός θα έχει εξαφανίστεί. Εξηγεί ο Χουάνγκ.

Αυτή τη στιγμή η Αυστραλία κινείται προς την Ασία σε ρυθμό περίπου 7 εκατοστών ετησίως. Ενώ η Ευρασία και η Βόρεια και Νότια Αμερική κινούνται σε μικρότερους ρυθμούς. Προς τον Ειρηνικό, προσθέτει ο Zheng-Xiang Li, που συνυπογράφει την έρευνα.

Δραστική αλλαγή της Γης, όπως την ξέρουμε

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές προβλέπουν πως ο σχηματισμός της νέας υπερηπείρου. Θα αλλάξει δραστικά τον πλανήτη όπως τον ξέρουμε σήμερα.

«Η Γη όπως την ξέρουμε, θα είναι δραστικά διαφορετική με τον σχηματισμό της Αμασίας. Η στάθμη των θαλασσών αναμένεται να μειωθεί, και το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας της υπερηπείρου. Προβλέπεται να είναι άνυδρο, με υψηλές ημερήσιες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις» σημειώνει ο Λι.

Αυτή τη στιγμή η Γη αποτελείται από επτά ηπείρους με εντελώς διαφορετικά οικοσυστήματα και ανθρώπινους πολιτισμούς. Οπότε θα είναι συναρπαστικό το πώς θα είναι ο κόσμος σε 200- 300 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα προσθέτει.

Με πληροφορίες από CNN

Πηγή : filoitexnisfilosofias.com

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )