Χειμωνανθός, ένα πανέμορφο λουλούδι

Χειμωνανθός, ένα πανέμορφο λουλούδι

Χειμωνανθός, ένα πανέμορφο λουλούδι. Όπως αναφέρει και το όνομά του είναι ένα πανέμορφο λουλούδι που ανθίζει στην καρδιά του χειμώνα. Τι και αν έξω επικρατεί παγωνιά. Ο εσωτερικός χώρος του σπιτιού μας θυμίζει άνοιξη από τον υπέροχο αυτό θάμνο. Που απλόχερα μας χαρίζει τα πανέμορφα κίτρινα λουλούδια του και μας μεθά με το μοναδικό κ ξεχωριστό άρωμά του. Το άνθος του χειμώνα. Πόσα παράξενα συναισθήματα γεννά στην ψυχή η συγκεκριμένη φράση. Την ώρα που όλα στη φύση είναι παγωμένα ένα θαρραλέο φυτό ξεκινά τη ζωή του…

Χειμωνανθός, ένα πανέμορφο λουλούδι. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα γνωστό λουλούδι στον ευρωπαϊκό χώρο, παρόλο που η καταγωγή του έχει ρίζες από την Κίνα. Αναπτύσσεται αργά αλλά σταθερά. Και το ύψος του ενδέχεται να φτάσει περίπου τα 2 με 3 μέτρα. Του αρέσει να ζει στην παγωνιά και για το λόγο αυτό ανθίζει στην καρδιά του χειμώνα. Συγκεκριμένα από το τέλος του Δεκέμβρη μέχρι αρχές του Μάρτη. Τα αρωματικά λουλούδια του χειμωνανθού έχουν τη μορφή ενός μικρού αστεριού. Που έχει διάμετρο περίπου 2-3 εκατοστών. Έχει υποκίτρινου ή κίτρινου χρώματος, που φέρουν μια κόκκινη καρδιά στο κέντρο τους.

Αν και του αρέσει ο χειμώνας

Η κατάλληλη εποχή για να τον φυτέψουμε είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Σε οποιοδήποτε έδαφος στο οποίο υπάρχει καλή αποστράγγιση. Καλύτερα να αποφεύγεται το φύτεμα σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί καλά το ριζικό του σύστημα και με αυτό τον τρόπο να μεγαλώσει το φυτό. Ο χειμωνανθός εμφανίζει ανθεκτικότητα στις διάφορες ασθένειες και πολύ σπάνια θα προσβληθεί από έντομα. Οπότε ευκολότερα θα μπορέσουμε να το μεγαλώσουμε και να απολαύσουμε το χρώμα και το άρωμα που αναβλύζει.

Στις κρύες μέρες του χειμώνα όταν τα γκρίζα σύννεφα στολίζουν τον ουρανό καθισμένοι μπροστά στο τζάκι. Ας αφήσουμε το λουλούδι του χειμώνα να χρωματίσει τις στιγμές μας με το μοναδικό του χρώμα. Η ανθοφορία και ταυτόχρονα το ιδιαίτερο άρωμά τους. Θα διαρκέσει για αρκετές ημέρες προσφέροντας στο σπίτι μας μία μοναδική διακοσμητική πινελιά.

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή

ligoapoola.gr

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )