Φάλαινα που αρνήθηκε να πεθάνει

Φάλαινα που αρνήθηκε να πεθάνει

Φάλαινα που αρνήθηκε να πεθάνει και βύθισε το φαλαινοθηρικό. Πως επέζησε ο καπετάνιος 92 μέρες στον ωκεανό

Ο Μόμπι Ντικ είναι ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα που έγραψε ο Χέρμαν Μέλβιλ, το 1851.

Η έμπνευση του ήταν βιωματική καθώς πέρασε μία μακρά περίοδο της ζωής του σε φαλαινοθηρικά. Ο Μέλβιλ βασίστηκε σε ένα αληθινό περιστατικό που συνέβη το 1920, όταν το φαλαινοθηρικού Έσσεξ βυθίστηκε.

Αφορμή για να γράψει το βιβλίο ήταν η συνάντηση που είχε στο Νάντουκετ της Μασαχουσέτης με τον 60χρονο καπετάνιο του φαλαινοθηρικού Έσσεξ, το οποίο εμβολίστηκε και βυθίστηκε από ένα γιγάντιο λευκό φυσητήρα το 1820.

Ο καπετάνιος Τζορτζ Πόλαρντ Τζούνιορ ήταν μόλις 29 ετών όταν βυθίστηκε το φαλαινοθηρικό. Κατάφερε όμως να επιζήσει, να επιστρέψει στο Νάντουκετ για να διοικήσει ένα δεύτερο φαλαινοθηρικό υπό την ονομασία «Δύο Αδελφοί». Το πλοίο όμως προσέκρουσε σε αχαρτογράφητους υφάλους και ο καπετάνιος έβγαλε τη φήμη του γκαντέμη, με αποτέλεσμα να μην τον εμπιστεύεται πλέον κανένας πλοιοκτήτης.

Έκτοτε, ο Πόλαρντ πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στη στεριά, τελώντας χρέη νυχτοφύλακα του χωριού.

Ο καπετάνιος διηγήθηκε στον Μέλβιλ πως επέζησε του ναυαγίου μαζί με άλλα οχτώ μέλη του πληρώματος. Η ιστορία βοήθησε τον Μέλβιλ να γράψει το βιβλίο με την περιπέτεια του Μόμπι Ντικ. Περιέγραψε τις εφιαλτικές 92 μέρες των ναυαγών στη μέση του ωκεανού, μέσα σε μία βάρκα που έμπαζε νερά.

Δίχως εφόδια οι ναυτικοί οδηγήθηκαν στην παραφροσύνη και αναγκάστηκαν για να επιζήσουν να τρέφονται με τα κουφάρια των αποθανόντων συντρόφων τους.

Μετά την επίθεση της φάλαινας και τη βύθιση του «Εσσεξ» οι ναυαγοί επέπλευσαν σε βάρκα για τρεις μήνες στον Ειρηνικό. Ήρθαν αντιμέτωποι με τον θάνατο και την τρέλα. Στο τέλος κατέφυγαν στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν. Σκηνή από το τρέιλερ της ταινία; «Στην Καρδιά της Θάλασσας» (Youtube)

Το βιβλίο

Στο βιβλίο μέσω της αφήγησης του ναύτη Ισμαήλ παρακολουθούμε το ταξίδι ενός καπετάνιου εν ονόματι Αχαάβ που έχει βάλει στόχο ζωής να σκοτώσει τη λευκή φάλαινα «Μόμπι Ντικ». Ήθελε να την εκδικηθεί επειδή σε προηγούμενο ταξίδι του είχε κόψει το πόδι.

Το όνομα της φάλαινας δεν είναι φανταστικό. Πήρε το όνομα της από μία αληθινή φάλαινα, τον «Μόκα Ντικ» που εμφανιζόταν συχνά στο νησί Μόκα στη Χιλή έχοντας πάνω της δεκάδες καμάκια ως απόρροια των μαχών με τους φαλαινοθήρες.

Κυρίαρχη ιδέα του μυθιστορήματος είναι η μάχη ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο. Ένα φαινόμενο που υπάρχει στις ζωές μας και σήμερα, σε διαφορετικές εντάσεις.

Η αποτυχία

Η συγγραφή του βιβλίου διήρκεσε 18 μήνες και κυκλοφόρησε πρώτα στην Αγγλία στις 18 Οκτωβρίου 1851 με τον αρχικό τίτλο “Η Φάλαινα”. Ένα μήνα αργότερα κυκλοφόρησε και στην Αμερική, με τον τίτλο “Μόμπι Ντικ, η Φάλαινα”. Το βιβλίο δεν είχε απήχηση. Ελάχιστα αντίτυπα πωλήθηκαν.

Ο Χέρμαν Μέλβιλ, δεν πρόλαβε να δει το έργο του να αναγνωρίζεται από το κοινό και πέθανε με αυτό τον καημό. Σχεδόν 100 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία έγινε μπεστ σέλερ και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα.

Στα ελληνικά, το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ Μόμπυ Ντικ κυκλοφορεί στην κλασική έκδοση του Gutenberg, σε μετάφραση Α. Κ. Χριστοδούλου.

Πηγή : diaforetiko.gr

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )