ΝΑΤΟ. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη

ΝΑΤΟ. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη

ΝΑΤΟ. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη γι’ αυτό τον πόλεμο. Μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Τονίζει με ανακοίνωσή του το Βορειοατλανικό Συμβούλιο επισημαίνοντας την «περαιτέρω πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία».

ΝΑΤΟ. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη. Καθώς συμπληρώτεται ένας χρόνος από τον βάναυσο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, εμείς ως Σύμμαχοι επιβεβαιώνουμε. Την αλληλεγγύη μας με την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας στην ηρωική υπεράσπιση του έθνους τους, της γης τους. Και των κοινών αξιών μας. Αποτίουμε φόρο τιμής στις ζωές που χάθηκαν και λυπούμαστε για τον τραγικό ανθρώπινο πόνο και την καταστροφή. Συμπεριλαμβανομένων των κατοικημένων περιοχών και των αστικών και ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Οπου προκλήθηκαν από τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας αναφέρει.

Ενισχύουμε περαιτέρω

Την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Καθώς αμύνεται ενάντια στη ρωσική εισβολή και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας. Για όσο διάστημα χρειαστεί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επικρατήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Των διεθνών οργανισμών, ιδίως της ΕΕ, καθώς και των ομοϊδεατισσών χωρών.

Παραμένουμε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες της Ουκρανίας να εξασφαλίσει το ελεύθερο και δημοκρατικό της μέλλον. Επιβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Υποστηρίζουμε πλήρως το εγγενές δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα και στο να επιλέγει τις δικές της ρυθμίσεις ασφαλείας», προσθέτει.

Το Βορειοτλαντικό Συμβούλιο τονίζει ότι

Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη γι’ αυτόν τον πόλεμο, μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι ενέργειες της Ρωσίας παραβλέπουν τις αρχές και τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ και υπονομεύουν σοβαρά τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Ενώ καλέσαμε τη Ρωσία να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αξιόπιστες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα γνήσιο άνοιγμα σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Παραμένουμε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε συντονισμένη διεθνή πίεση στη Ρωσία.

Καταδικάζουμε επίσης όλους εκείνους, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, που διευκολύνουν ενεργά τον πόλεμο της Ρωσίας. Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για ρωσικά εγκλήματα πολέμου και άλλες φρικαλεότητες. Όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδιαίτερα κατά του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας και συμπεριλαμβανομένων των εκτοπισμών παιδιών και της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις».

Υπογραμμίζεται παράλληλα ότι

Ο πόλεμος της Ρωσίας απειλεί επίσης την παγκόσμια ασφάλεια. Ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας, ο αντίκτυπός της στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων, οι κακοήθεις υβριδικές δραστηριότητές της, η παγκόσμια εκστρατεία παραπληροφόρησης και η ανεύθυνη πυρηνική ρητορική της καταδεικνύουν ξεκάθαρα την αδιαφορία της Ρωσίας για τους διεθνείς κανόνες και την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα σε ολόκληρο τον ευρωατλαντικό χώρο. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία. Ενισχύουμε σημαντικά την αποτρεπτική και αμυντική μας στάση και παραμένουμε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους», αναφέρει τέλος η ανακοίνωση.

Tόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία θα νικήσει πέραν κάθε αμφιβολίας

Ουκρανία «θα νικήσει πέραν κάθε αμφιβολίας» στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας παρά «την σκοτεινή χρονιά απελπισίας» που πέρασε από την εισβολή της χώρας από τον ρωσικό στρατό, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΝΑΤΟ. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη. Η ελευθερία δεν είναι χωρίς κόστος. Οφείλουμε να πολεμούμε γι’ αυτήν κάθε μέρα. Σήμερα, για την ελευθερία του πολεμά ο ουκρανικός λαός. Και παρά την σκοτεινή χρονιά απελπισίας και καταστροφής, η αποφασιστικότητα και το θάρρος του θα νικήσουν πέραν αμφιβολίας» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους στο Ταλίν της Εσθονίας.

Εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για τις «προτάσεις» του Πεκίνου ως προς τον τερματισμό του πολέμου, ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας δήλωσε ότι η Κίνα «δεν έχει και μεγάλη αξιοπιστία» σε ό,τι αφορά την Ουκρανία.

Σχετικά με τις προτάσεις και τα σημεία που παρουσιάσθηκαν από την Κίνα, κατ’ αρχάς, η Κίνα δεν έχει και μεγάλη αξιοπιστία, διότι δεν υπήρξε σε θέση να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Και επίσης υπέγραψε λίγες ημέρες πριν από την εισβολή συμφωνία για απεριόριστη σύμπραξη με την Ρωσία

Λυπούμαστε για τον τραγικό ανθρώπινο πόνο και την καταστροφή

Είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

newsbeast.gr

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )