Η πρώτη πτήση στην Ιστορία

Η πρώτη πτήση στην Ιστορία

Η πρώτη πτήση στην Ιστορία. Η 17η Δεκεμβρίου είναι η 351η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 352η σε δίσεκτα έτη. Στις 17 Δεκεμβρίου 1903 γίνεται η πρώτη πτήση μηχανοκίνητου αεροσκάφους, από τους αδελφούς Ράιτ.

Στις 17 Δεκεμβρίου 1903, οι αδελφοί Ράιτ πέταξαν το πρώτο αεροπλάνο, αλλάζοντας τον κόσμο για πάντα. Η πρώτη πτήση διήρκεσε μόλις 12 δευτερόλεπτα. Και το αεροπλάνο έκανε απόσταση 37 μέτρων. Ήταν η πρώτη φορά που ο άνθρωπος πραγματοποίησε μια ελεγχόμενη μηχανοκίνητη πτήση. Με αεροπλάνο βαρύτερο από τον αέρα. Η πρώτη πτήση στην Ιστορία.

Ο Γουίλμπερ και ο Όρβιλ Ράιτ

Άρχισαν να ενδιαφέρονται για τις πτήσεις το 1878. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα άνοιξαν μια εταιρεία κατασκευής και εμπορίας ποδηλάτων στο Ντέιτον του Οχάιο. Όσα έμαθαν για τα ποδήλατα τούς βοήθησαν στην κατασκευή ενός αεροπλάνου.

Το 1899 άρχισαν να κατασκευάζουν ανεμόπτερα. Και το 1903 κατασκεύασαν αξιόπιστους κινητήρες και έλικες. Το πεδίο των δοκιμών τους ήταν ένα παραθαλάσσιο χωριό. Στη Βόρεια Καρολίνα, το Κίτι Χοκ. Το διάλεξαν για τους σταθερούς ανέμους του και τις πολλές αμμουδιές του, χρήσιμες για τη φάση της προσγείωσης.

Το αεροπλάνο τους είχε το όνομα Flyer 1 Αεροπόρος 1

Ήταν διπλάνο και κατασκευασμένο από ξύλο ελάτης. Είχε βάρος 341 κιλά μαζί με τον πιλότο, μήκος 6,5 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 12,3 μέτρα, ενώ το ένα φτερό του ήταν μεγαλύτερο από το άλλο κατά μερικά εκατοστά, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ευστάθεια. Η μηχανή ήταν πρωτότυπη κατασκευή του υπαλλήλου των Ράιτ, Τσάρλι Τέηλορ. Ο πιλότος ήταν τοποθετημένος μπρούμυτα και με ένα μοχλό κατηύθυνε το πηδάλιο.

Η πρώτη πτήση στην Ιστορία. Στις 17 Δεκεμβρίου το Flyer πέταξε με τον Όρβιλ στο τιμόνι. Στις 10:35 το πρωί το αεροπλάνο απογειώθηκε αυτοδύναμα και μετά από 12 δευτερόλεπτα στον αέρα προσγειώθηκε κανονικά. Στη συνέχεια, τα δύο αδέλφια πραγματοποίησαν, εναλλάξ, τρεις ακόμα πτήσεις σε ευθεία γραμμή, με την τελευταία να διαρκεί 59 δευτερόλεπτα και να διανύει μια απόσταση 260 μέτρων.

Σαν σήμερα: Η 17η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Μαρία Δεδούση

cnn.gr

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )